• 11. ročník Gymnaziády
          • 11. ročník Gymnaziády

          • V pondelok 25. júna sa uskutočnil 11. ročník Gymnaziády – našej oslavy olympijského ducha. Prialo nám i počasie, a tak mohli prebehnúť všetky plánované športové disciplíny. Po slávnostnom vztýčení vlajky, zapálení symbolického olympijského ohňa a po príhovore pani riaditeľky I. Vidovej nasledovalo odbehnutie symbolických 1000 m okolo školského ihriska.

            Potom už začali súťaže podľa rozpisu, do ktorých sa zapojili študenti všetkých tried, často podporovaní aj svojimi učiteľmi. Zástupcovia tried bojovali nielen za seba, ale zbierali body aj do medzitriednej súťaže. Pri pohľade na záverečné vyhodnotenie výsledkov mali najviac dôvodov na radosť študenti II.D triedy, ktorí boli za svoje víťazstvo „sladko“ odmenení.

            Napriek tomu, že nepadol žiadny zo svetových rekordov  ani zápisov do Guinnessovej knihy, počas celej akcie vládla aj zásluhou DJ Noksa dobrá nálada.

            Ďakujeme všetkým učiteľom telesnej výchovy za výborne pripravenú akciu, ale vďaka patrí aj ostatným učiteľom a pomocníkom z radov žiakov, ktorí ochotne pomáhali pri jednotlivých disciplínach.

             

        • Ocenenie úspešných žiakov
          • Ocenenie úspešných žiakov

          • Dňa 26. 06. 2018 sme sa so žiakmi prímy a sekundy zúčastnili slávnostného odovzdávania pamätných listov a diplomov pri príležitosti oceňovania žiakov, ktorí úspešne reprezentovali našu školu v školskom roku 2017/2018 v predmetových olympiádach, vo vedomostných, esteticko-umeleckých a športových súťažiach. Oceňovanie žiakov usporiadal Mestský úrad Zvolen v spolupráci s Centrom voľného času Domino v aule ZŠ Námestie mládeže 587/17, Zvolen.

            Slávnostné podujatie sprevádzali aj tanečné a hudobné vystúpenia žiakov, napr. tanečné vystúpenie žiakov ZŠ P. Jilemnického 1813/1 vo Zvolene či vystúpenie Detského folklórneho súboru Vretienok zo ZŠ Námestie mládeže, Zvolen.

            Pamätné listy a diplomy si prevzali nasledovní žiaci: Andrej Ďurica (SE A) za 1. miesto okresného kola Geografickej olympiády v kategórii F, Hugo Gál (PR A) za 1. miesto okresného kola Pytagoriády v kategórii P6, Marek Pivka (SE A) za 2. miesto okresného kola Pytagoriády v kategórii P7, Robert Šandorfi (PR A) za 1. miesto okresného kola Biologickej olympiády v kategórii E- geológia a Michaela Lisá (PR A) za 2. miesto okresného kola Biologickej olympiády v kategórii E – zoológia.

            Všetkým zo srdca gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úspechy!

        • XXVI. ročník Memoriálu MUDr. Vladimíra Harineka
          • XXVI. ročník Memoriálu MUDr. Vladimíra Harineka

          • Väčšina študentov našej školy si v čase víkendu po uzatvorení známok užívala voľno. Členovia zdravotníckeho krúžku však prežívali vyvrcholenie celoročnej prípravy v poskytovaní prvej pomoci na celoslovenskej súťaži dobrovoľných záchranárov – XXVI. ročníku Memoriálu MUDr. Vladimíra Harineka v Žiline. Súťaž prebiehala v dňoch od 22.6. do 24.6.2018 v širšom okolí tohto mesta.

            Naši záchranári na čele s kapitánkou Adrianou Kuchárikovou a členmi Romankou Klavcovou, Luckou Krahulcovou, Michalom Kretom a Adriánom Kotruchom si otestovali svoje schopnosti na 8 súťažných stanovištiach. Išlo aj o nevyhnutnú prvú pomoc na stanovišti s autonehodou bez pomoci materiálu, ďalej zachraňovali spolu s hasičmi pri plynovom výbuchu malých školákov, nechýbali ani v podchode vlakovej stanice pri napadnutí rodiny alebo na hokejovom štadióne pri detskom zápase. Neprekvapilo ich ani dobové stanovište, kde s príslušným dobovým materiálom zachraňovali zranených pri stredovekom súboji. Pomáhali aj podguráženému HIV pozitívnemu bezdomovcovi a jeho elektrinou zasiahnutému kamarátovi. Svoje sily si zmerali aj v 7-minútovej KPR v obchodnom centre a na záver boli vyslaní do podzemných katakomb v centre mesta, kde zachraňovali troch anglicky hovoriacich cudzincov.

            Aj napriek nepriaznivému počasiu, silnej konkurencii študentov medicíny a záchranárstva a po 4-hodinovom časovom sklze, kvôli ktorému skončili súťažiť v neskorých večerných hodinách, sa z 29 tímov umiestnili na skvelom treťom mieste.

            Zo srdca im gratulujeme a veríme, že v budúcom školskom roku sa všetci budú v našej škole cítiť ešte bezpečnejšie, lebo počet žiakov, ktorí vedia poskytovať prvú pomoc, sa zvyšuje.

        • Študenti GĽŠ v Litve
          • Študenti GĽŠ v Litve

          • Minulý týždeň 12 žiakov našej školy navštívilo v rámci projektu Erasmus + Gymnázium v meste Akademija Kaunas v Litve. Naši žiaci opäť stretli svojich projektových partnerov, ktorí boli u nás v marci tohto roku. Litovskí partneri pripravili bohatý program na spoznávanie ich krajiny, miest, kultúry a tradícií.

            Okrem historického centra mesta Kaunas navštívili aj najväčšie barokové centrum Východnej a Strednej Európy v ich hlavnom meste Vilniuse. Prezreli si niekoľko miest zapísaných v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, a to vodný hrad v meste Trakai a mestá Klaipéda a Nida, ktoré ležia pri Baltskom mori. Aj keď more bolo v tomto ročnom období poriadne studené, niektorí si v ňom namočili aspoň nohy.

            Cieľom stretnutia v Litve bolo vyskúšať modely prenosných vodných elektrární, ktoré zhotovili žiaci oboch partnerských škôl a porovnať ich funkčnosť a výkony. Modely elektrární vyskúšali v malej riečke v lese a dospeli k záveru, že dokážu pomocou nich vyrobiť napätie napríklad na rozsvietenie malej žiarovky. Zameranie projektu na prírodné vedy, hlavne na fyziku, podporili tiež návštevou Múzea techniky a Technickej univerzity vo Vilniuse. V oboch inštitúciách sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií a vyskúšali, ako fungujú rôzne prístroje.

            V posledný deň pobytu sa zúčastnili prehliadky ozajstnej veľkej vodnej elektrárne v meste Kruonis. Počas pobytu mali možnosť vidieť aj veterné elektrárne a starý model elektrárne na uhlie. Náš projekt sa týmto stretnutím prehupol do poslednej fázy, v ktorej obe školy čaká zorganizovanie konferencie zameranej na fyzikálne zákony a rôzne druhy elektrární. Na konferenciu, ktorá sa v našej škole bude konať na jeseň v novom školskom roku 2018/2019, už teraz srdečne pozývame všetky základné a stredné školy zo Zvolena a jeho okolia.

          • Okresné kolo ZŠ v atletike

          • Do galérie Okresné kolo ZŠ v atletike boli pridané fotografie.

            Atletika

             

            Dňa 6. 6. 2018 sa v Základnej škole Zvolen-Západ konalo okresné kolo v atletike žiakov a žiačok základných škôl. Naši žiaci prímy a sekundy vzorne reprezentovali školu v nasledujúcich disciplínach: beh na 60 m, 600 m a 800 m, skok do diaľky, hod kriketovou loptičkou, bežecká štafeta 4x60 m.

            Najlepší výsledok dosiahla Daniela Pápežová, ktorá v behu na 60 m získala 3. miesto časom 9,08 s.

          • Krajské kolo v atletike

          • Do galérie Krajské kolo v atletike boli pridané fotografie.

            15.06.2018

            Krajské kolo v atletike

             

            Dňa 12. 6. 2018 sa v Banskej Bystrici na atletickom štadióne Štiavničky konalo krajské kolo v atletike žiakov a žiačok stredných škôl. Súťažili sme v nasledujúcich disciplínach: beh na 200 m, 1500 m, 3000 m, skok do diaľky a vrhačské disciplíny. Dve naše dievčatá, ktoré sa umiestnili vo svojich disciplínach na 1. mieste, postúpili na Školské majstrovstvá Slovenska v atletike.

             

          • KOŽAZ

          • Do galérie KOŽAZ boli pridané fotografie.

            KOŽAZ

             

            V rámci 5-dňového Kurzu ochrany života a zdravia sme podnikli túru na Ďumbier a Chopok. Počasie nám prialo, nálada bola výborná a výhľady stáli za námahu.

            Odniesli sme si so sebou veľa zážitkov a pekné fotografie.

          • Absolventi na zámku

          • Do galérie Absolventi na zámku boli pridané fotografie.

            Absolventi na zámku

             

            4. júna 2018 si úspešní absolventi Gymnázia Ľudovíta Štúra prevzali v priestoroch Rytierskej siene Zvolenského zámku maturitné vysvedčenia. Za prítomnosti pani primátorky mesta Zvolen Ing. Lenky Balkovičovej, pani riaditeľky školy RNDr. Ivetty Vidovej, triednych učiteľov, rodičov, blízkych príbuzných a priateľov prežili slávnostnú a nezabudnuteľnú chvíľu.

            Veríme, že sa im bude v živote dariť a na svoje gymnázium budú radi spomínať.